Galatasaray'da İzcilik

20. Yüzyılın en büyük sosyal hareketlerinden biri olan izcilik 1907 yılında İngiltere’ de Lord Baden Powell tarafından kurulmuş, kuruluşundan üç yıl kadar sonra da, Tükiye’ de İstanbul’ da, aslen bir İngiliz aileden gelen okul talebesi Ahmet Robenson’ un gayretleriyle Galatasaray Mekteb-i Sultanisi’ nde başlatılmış, Galatasaray Lisesi’ nde kurulan izci ocağının ardından, 1912 yılı Türkiye’ de resmi olarak izciliğin kurulduğu yıl olarak ilan edilmiştir.

Gençleri doğa, vatan sevgisi, dünya kardeşliği içinde yoğunlaştıran izcilik hareketi, Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında Türkiye’ nin tüm okullarına yayılmış; başta İstanbul, Ankara, İzmir, Edirne gibi kentler olmak üzere okullarda kurulan oymaklar, Atatürk’ ün vefatına dek, Ankara’ daki Cumhuriyet bayramı törenlerine katılarak Ulu Gazi’ yi selamlamışlardır.

Galatasaray Lisesi, spordan sanata, bilimden politikaya Türkiye’ de getirmiş olduğu birçok ilklerin yanı sıra; başlangıç noktası olarak ta Türk izciliğine büyük yenilikler ve değerler katmıştır. Dünya izci orkestraları arasında çok özel bir yere sahip olan, aynı zamanda besteleriyle taş plak kaydı yapmış İz-Caz, turnuvalarda şampiyonluklar kazanan Galatasaray İzcileri Basketbol takımı, ilk atlı ve bisikletli izci grupları, Yunanistan’ dan Fransa‘ ya, Macaristan’ dan Almanya’ ya giden Galatasaray izci kafileleri, Türkiye’ de kurulan ilk deniz izci oymağı gibi ilklerin yanı sıra, dünya izci kamplarına katılan ilk Türk izcileri de Galatasaraylı izciler olmuştur.

Küçük, büyük Galatasaray Lisesi izcileri, bugün hala bu geleneği okulda ve okul dışında devam ettirmekte; gezilerden kamplara, kurslardan sergilere değişik etkinliklerde yer almaktadırlar..