haber

TBMM ve Galatasaraylılar 1920-1923 Kitabı

Bu kitap, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli aşaması olan TBMM'nin kuruluş aşamasında rol oynayan Galatasaraylıların belirlenmesi ve Camiayla paylaşılmasını sağlamak amacı ile ortaya çıktı.

"TBMM ve Galatasaraylılar 1920-1923", Türk toplumunun ve ülkemizin bir var oluş yok oluş savaşı verdiği felaket, umut ve direniş yıllarında, bu mücadeleye katılan Galatasaraylıların incelenmesidir.

Galatasaray Liselilerin Türk Kurtuluş Savaşı'na ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna yaptıkları katkı, can, özveri ve entelektüel beceri ile yoğrulmuş çok yönlü ve çok insanlı bir hizmettir. Bir kitap dolusu insanın, üstelik bunlar hepsi değil, öne çıkıp tespit edilebilmiş seçkin isimlerdir, urtuluş'a ve Cumhuriyet'e odaklanması ancak Galatasaraylıların 1481'de başlayıp 1868'de iyice serpilen köklü bir gelenekten yetişmesiyle açıklanabilir.

"TBMM ve Galatasaraylılar 1920-1923" yalnızca Galatasaraylılar için yazılmış bir Galatasaray tarihi değiştir. Konusunun getirdiği geniş kavrayışla Türkiye Cumhuriyeti tarihi bakımından da önemli bir referans kitabı niteliği taşır.

Meclise giden yolda, kurtuluş ve kuruluş ta Galatasaraylıların üstlendiği görevleri bir araya getiren kitab'ı İzzeddin Çalışlar (115-116) araştırıp yazdı. Şimdiye kadar görülmemiş fotoğraflarla destekleyen kitapta, Mustafa Kemal'e Bandırma Vapuru ve kongrelerde eşlik eden Ağabeylerimiz, TBMM'nin birinci ve ikinci döneminde milletvekili olarak kuruluşa, cephelerde kurtuluşa katkıda bulunan Galatasaraylılar ve Cumhuriyeti ilan eden Mekteb-i Sultani kuşağı ilk kez bir araya geliyor.

TBMM ve Galatasaraylılar 1920-1923 Kitabını satın almak için tıklayınız.

Galatasaraylılar Derneği Yönetim Kurulu