Eğitim Ocağımızın Kuruluş Yıldönümü Kutlu Olsun!

540 yıllık eğitim ocağımızın kuruluş yıldönümü kutlu olsun!

Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, Galatasaray Lisesi’ne ilk ziyaretini 2 Aralık 1930 tarihinde gerçekleştirmiştir. 

Devletin o zamanki resmî yayın organı olan, Ayın Tarihi Mecmuası’nın cilt 23-24, sayı 79-81, 6630-6631 sayfalarında bu ziyaret şöyle anlatılmaktadır: 

… 

Ziyaretin son bölümünde Gazi Mustafa Kemal, Galatasaray Spor Kulübü kurucusu ve 1 numaralı üyesi Ali Sami Yen’in kurduğu, lise ile kulübün ortak müzesini de gezdi. Gezisi sırasında liseyi yıllar önce bitirmiş olan eski genel sekreteri, büyükelçi Ruşen Eşref Ünaydın’dan armağan ve kupalar hakkında bilgi alırken, 1928 yılında Taksim alanındaki Cumhuriyet Anıtı’nın heykeltıraşı Pietro Canonica’ya yaptırılmış olan bronz büstünü de gördü. 

Fenerbahçe’yi yenerek kazanılan Gazi Büstü’nü görünce şeref defterini imzaladı ve Ruşen Eşref Ünaydın’a “Bu kıymetli müzeye fotoğrafım lazım, imzalayıp vereyim” dedi. On iki gün sonra yaveri aracılığı ile gönderdiği iki fotoğrafının üzerine okul ve kulüp gözetmeksizin “Galatasaray’a” diye imzalamıştı. 

Bu özel gün anısına Eğitim Vakfımız tarafından, her yıl Aralık ayının ilk Pazar günü madalya ve berat töreni düzenlenmektedir.