haber

İstanbul Sözleşmesi Yaşatır

Önce insan vardı…

Sonra “uygarlık” geldi. İnsanın insanı, insanın doğayı ve insan tarafından yaratılan kurumların hem insanı, hem de doğayı “yönetmesine” dayanan bir uygarlık. Bu uygarlık ile birlikte ilk ve en büyük ayrımcılık kadının toplumsal hayattan dışlanmasıyla, sözümona “doğal” olarak üstlenmesi gereken role hapsedilmesiyle gerçekleşti. Bu ilk “işbölümü” tüm ayrımcılıkların başlangıcında yer aldı ve bugüne kadar büyüyerek, çeşitlenerek ve kökleşerek süregeldi. Binlerce yılda yaratılan kültürün önemli bir parçası oldu, hepimizi kuşattı ve fethetti.

Ama artık, 21. Yüzyılda ayrımcılığın, en köklüsünü çöpe atmanın zamanı geldi. Binlerce yılda kök salmış, gelişmiş bir kültürel olguyu çöpe atmak, başaşağı duran uygarlığın ayakları üstüne dikilmesi, insan onuruna yaraşır, doğayla uyumlu ve ayrımcılığın yer bulamadığı bir dünyanın yaratılması için başlangıç noktasını oluşturmaktadır.

Bu anlamıyla toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılığın geriletilmesi ve yok edilmesi, savaşlar, kitlesel ölümler, büyük yıkımlar ve salgınların ortasında geleceğini arayan insanlık için en büyük umutlardan biridir. Nasıl ki, tüm ayrımcılık ve baskılar kadınların toplumsal hayattan dışlanmasıyla başladıysa, özgür ve adil bir dünya da kadınların ve tüm toplumsal cinsiyetlerin özgürleşmesiyle kurulacaktır.

Bu sözleşmenin İstanbul adıyla anılmasının onurunu taşıyan bir ülkenin vatandaşları ve bu güzel kentin bir parçası olarak bizler, uygulamaya dair yasalar ve yönetmelikler beklerken çekilme kararı ile karşılaştık. Çekilmenin usulüne ve hukukiliğine dair ilgili mesleki kuruluşlar ve uzmanlar çok sayıda açıklama yaptılar, yapıyorlar. Biz, Galatasaraylılar olarak, bunun konjonktürel bir karar olduğunu umuyor ve bir an önce tekrar yürürlüğe konulmasını, uygulamaya dair yasa ve yönetmeliklerle desteklenmesi gerektiğini düşünüyor, daha önce belirttiğimiz gibi çağdaş, eşitlikçi bir toplum için üzerimize düşenleri yapmak üzere çaba harcayacağımızı bir kez daha belirtiyoruz.

Galatasaraylılar Derneği Yönetim Kurulu